top of page
חיפוש

הטבות מס חסרות תקדים לעולים חדשים ותושבים חוזרים (הוראת שעה 2026)

  • תמונת הסופר/ת: ZW
    ZW
  • 28 במאי
  • זמן קריאה 3 דקות

מהפכה במיסוי יחידים בישראל – פטור ממס גם על הכנסות המופקות בארץ


לקוחות וידידים יקרים,

במסגרת חוק ההתייעלות הכלכלית שנחקק ב-31 במרץ 2026, אושרה הוראת שעה דרמטית המשנה באופן זמני אך משמעותי את מפת הטבות המס בישראל. החוק החדש – "חוק עידוד עלייה לישראל וחזרה אליה" – מציע תמריצי מס ייחודיים שנועדו למשוך עולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים, ומציג הטבה חסרת תקדים שלא הייתה קיימת עד כה בדין הישראלי.

לראשונה, יינתן פטור ממס בישראל גם על הכנסות שמקורן ביגיעה אישית בתוך ישראל (כגון שכר עבודה או הכנסה ממשלח יד), זאת מעבר לפטור המס הניתן ל-10 שנים על הכנסות המופקות מחוץ לישראל (לפי סעיף 14(א) לפקודה).

תנאי הזכאות המרכזיים ולוחות הזמנים

הגישה להטבות הייחודיות הללו מוגבלת בזמן וכפופה למספר קריטריונים נוקשים:

  1. חלון הזדמנויות מצומצם: ההטבה תוענק אך ורק ליחידים שהפכו לתושבי ישראל לראשונה (עולים חדשים) או לתושבים חוזרים ותיקים שהעתקת מרכז חייהם לישראל נקבעה בטווח התאריכים שבין 5 בנובמבר 2025 לבין 31 בדצמבר 2026.

  2. חובת דיווח חדשה (תיקון 272): יש לשים לב כי החל מיום 1 בינואר 2026, בוטל הפטור ההיסטורי מדיווח על נכסים והכנסות מחוץ לישראל. המשמעות היא שעולים ותושבים חוזרים עדיין נדרשים לדווח על הונם העולמי, אף על פי שההכנסות עצמן עשויות להיות פטורות ממס.

  3. רציפות תושבות: ההטבה תישלל רטרואקטיבית מיחיד שיעזוב את ישראל במהלך שנות המס 2028–2029 וישהה בה פחות מ-75 ימים באחת משנים אלו.

מהי "הכנסה מזכה" המוכרת לצורך הפטור?

הפטור ממס חל אך ורק על הכנסה אקטיבית מיגיעה אישית (לפי סעיפים 2(1) ו-2(2) לפקודת מס הכנסה), קרי שכר עבודה ורווחים ישירים מעסק או משלח יד עצמאי. החרגות חשובות שאינן זכאיות לפטור:

  • הכנסות פסיביות: ריבית, דיבידנדים, דמי שכירות ורווחי הון ממכירת נכסים או ניירות ערך (גם אם נחשבים כהכנסה מעסק לפי סעיף 62א(ד)).

  • תאגידים שקופים וחברות ארנק: הכנסות מחברות ארנק או חברות עתירות יגיעה אישית (לפי סעיף 62א) יוחרגו, למעט תאגיד שקוף שנמצא בבעלותו המלאה (100%) של היחיד.

מדרגות ותקרות הפטור (שנות המס 2026 – 2030)

הפטור מוגבל בתקרות שנתיות משתנות לאורך תקופה של 5 שנים, כמפורט להלן:

  • שנת המס 2026: פטור עד 600,000 ₪ (מחושב באופן יחסי - פרו-רטא - לפי תקופת התושבות בפועל בשנה זו).

  • שנות המס 2027 – 2028: פטור עד 1,000,000 ₪ לכל שנת מס.

  • שנת המס 2029: פטור עד 350,000 ₪ (תחילת הפחתה הדרגתית).

  • שנת המס 2030: פטור עד 150,000 ₪ (השנה האחרונה לתוקף הוראת השעה).

מנגנון אנטי-תכנוני (עסקאות עם קרובים): במטרה למנוע הסטת הכנסות מלאכותית, במידה וההכנסה מתקבלת מ"קרוב" (בני משפחה או חברה שבה היחיד מחזיק מעל 25%), תקרת הפטור תקוצץ באופן דרמטי ל-140,000 ₪ בלבד לשנים 2026–2029.

הקלה משמעותית לפעילות מול חברות זרות

החוק מביא עמו בשורה חשובה ליזמים: הכנסה מעסק של חברה זרה המופקת בישראל בשל עבודתו של היחיד תהיה פטורה ממס, בתנאי שלחברה הבלתי-תושבת לא הייתה פעילות עסקית אחרת בישראל אלמלא נוכחותו. סעיף זה מספק הגנה משפטית מול הטענה כי עצם הגעתו של היחיד לישראל מייצרת לחברה הזרה "מוסד קבע" (Permanent Establishment) בארץ. עם זאת, פטור זה לא יחול על בעלי מניות מהותיים בחברה זרה או על תאגידים שקופים מסוימים.

מבט ביקורתי וסיכום

על אף שהחוק מציע הזדמנות כלכלית נדירה, הוא מעורר ביקורת ציבורית נוקבת בשל חוסר השוויון שהוא מייצר מול תושבי ישראל הוותיקים, הנושאים בנטל מס מלא על הכנסותיהם בארץ. מדובר בסטייה מהמדיניות ההיסטורית, שבה הטבות המס לעולים הוגבלו אך ורק לנכסים והכנסות מחוץ לישראל.

המלצתנו: בשל מורכבות החקיקה, חובות הדיווח החדשות והתנאים האנטי-תכנוניים, אנו ממליצים לכל מי ששוקל עליה, חזרה לישראל או שינוי מבנה תאגידי, לפנות למשרדנו בהקדם לצורך תכנון מס מקדים וליווי אישי מקיף.


 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול

תגובות


bottom of page